Voor iedereen die te maken heeft met overgewicht is het wel een bekend gevoel, het lijkt wel of het onbegonnen werk is om af te vallen. En de kans dat je de poging weer opgeeft is erg groot. Want waarom zou je nou zoveel moeite doen om af te vallen als het toch niet lukt?
Veel mensen zullen dit herkennen, ik dus ook!
Hoeveel geld heb jij al uitgegeven aan middelen om af te vallen? Ik denk als ik het ga optellen dat ik dan op een bizar hoog bedrag uitkom. Bijna ieder dieet heb ik wel gevolgd, inclusief alle afslankpillen en poedertjes.
Na iedere poging kwam het gewicht er weer dubbel en dwars aan. Waarom dan toch? Ben ik nou zo'n slappe dweil? Met het 1op1 dieet ben ik wel flink afgevallen. Dat ging zelfs zo goed dat ik zelf consulent ben geworden. Ik zat weer op het topje van de berg. Lekker in mijn vel, opgewekt en vol goede moed om iedereen te helpen met afvallen.
Maar toch sloop het oude eetpatroon er weer in onder invloed van stress en hormonen, een druk leven, gemakzucht. Even niet opletten en die kilo's waren er weer. Gelukkig niet allemaal, want dat zou als consulent helemaal dramatisch zijn. Maar blij werd ik natuurlijk niet.
Want ondanks al mijn kennis trapte ook ik in de valkuilen waar ik mijn cliënten voor waarschuw.
Er is hoop, maar dat vereist wel hard werken. Er is namelijk geen makkelijke oplossing. Dat kan ik je wel vertellen.
Gedragsverandering is volgens mij de sleutel naar blijvend gewichtsverlies!
En dat is voor iedereen weer anders. Het is daarom ook zo belangrijk om hulp te vragen bij het afvallen. Je hebt iemand nodig die je op het juiste pad houdt. Die met je meedenkt hoe je kleine dingen kunt veranderen. Natuurlijk begint het met minder naar binnen werken. Dat is voor een korte tijd prima te doen en dus ook de basis voor veel crash-diëten. Eet zo weinig mogelijk dan val je af. En dat klopt, maar is dat gezond?
Ik denk het niet, je lijf heeft nou eenmaal voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. Nou hoor ik je denken...ho ff, je was toch consulent van het 1op1 dieet? Ja dat klopt, wij werken met maaltijdvervangers. Wel zijn deze zo samengesteld dat je geen voedingsstoffen tekort komt, mits je ze op de juiste manier gebruikt. En daarbij mag je ook "gewoon eten", dus dat komt wel goed.
Maar even terug naar hoe dan wel van je overgewicht af te komen.
De eerste stap was dus minder naar binnen werken. Je bent niet zomaar te zwaar geworden, tenzij je overgewicht een medische oorzaak heeft. Ergens heb je aangeleerd om teveel en verkeerd te eten, te weinig te bewegen en er andere ongezonde gewoonten op na te houden.
Dat is dus de tweede stap: uitzoeken waarom je jezelf die gewoonten hebt aangeleerd.
Je snapt al dat dat één van de meest lastige opdrachten is die je kan krijgen. Soms wil je helemaal niet nadenken over waarom je iets doet. Maar wil je blijvend van je overgewicht af dan is het wel verstandig om te doen.
Wat voor gevoel geeft het als ik iets eet wat niet gezond is? En op welke momenten doe ik dat dan?
Waarom plof ik liever op de bank dan dat ik in beweging kom?
Samen met je coach kun je dit onderzoeken en alternatieven verzinnen. Je zal vast weleens gehoord hebben dat eten een verslaving kan zijn. En dat is ook zo. Je bent verslaaft aan het lekkere gevoel dat een bepaald voedsel of gedrag je geeft. En dat lekkere gevoel duurt meestal niet heel lang, dus wil je meer en blijf je in hetzelfde gedrag hangen of pak je nog een lekker stuk chocolade.
Het doorbreken van dit patroon is dus belangrijk. En geloof mij, dat lukt bijna niemand alleen. Dat is ook de kracht van afvallen onder begeleiding. Je hebt die stok achter de deur, het meedenken in en de positieve motivatie nodig om dit proces goed te doorlopen.
Maar lukt het je om je (eet)gedrag te veranderen, dan heb je ook kans dat je in de buurt van je streefgewicht blijft. Dat wil niet zeggen dat je nooit meer wat "lekkers" mag, maar wel dat je het in balans kan houden. En loopt het dan even uit de hand (zoals ik nu weer heb ondervonden), dan ben je ook in staat om weer terug te grijpen op de gezondere leefstijl die je jezelf had aangeleerd.
En hier komt dan ook je motivatie om de hoek kijken. Als je begint aan een dieet dan ben je over het algemeen super gemotiveerd. Ergens heb je het besef gekregen dat er kilo's vanaf moeten. Maar dan gaat het niet zo hard als je zou willen, blijf je staan op hetzelfde gewicht, zitten er dingen tegen waardoor je weer heel erg gaat verlangen naar je oude gewoonten......poef, weg motivatie!
Ga in gesprek met je coach, ook al is je afvaltraject afgelopen. Vraag het duwtje in de goede richting en grijp weer terug naar je gezondere leefstijl. Het is geen falen als het even niet gaat, maar het is wel heel erg jammer als je je motivatie aan de kant zet en weer terugvalt in je oude gedrag.
Want uiteindelijk wil je van je overgewicht af en doe je dit voor je gezondheid. En wat is nou belangrijker dan dat?